Temperatura od 36 stepeni

Arhiva vijesti 2007
Za poslednjih, nesto vise od sezdeset godina, od kada se, zvanicno vrse merenja u Sjenici, najtopliji dan sa temperaturom od 36,2 stepena Celzijusa, bio je 23.avgust ove godine. Inace, po svim parametrima, ovo je najtoplije leto u najhladnijem gradu Srbije.

,,Za tromesecni period: jun, jul i avgust, belezi se rekordan broj tropskih dana sa temperaturama iznad 30 stepeni. Takvih dana u Sjenici ove godine, bilo je 22. primera radi, samo u julu je bilo jedanaest tropskih dana, sto je za deset vise, u odnosu na visegodisnji prosek – objasnjava za nas sajt , Fadil Mahmutovic sef Meteoroloske stanice u Sjenici – Rekordne temperature belezene su u svim letnjim mesecima, ali temperatura od 36,2 stepena je apsolutni maksimum ikada.''Mahmutovi

c kaze da srednje mesecne vrednosti temperature vazduha, takodje prevazilaze prosecne vrednosti. Prema visegodisnjem proseku, srednja mesecna temperatura za jun je 13,9, ove godine 17 stepeni, visegodisnji prosek za jul je 15,1, ove godine 18,8, a srednja mesecna vrednost temperature za avgust od 15,8 stepeni, ove godine je pomerena na, nesto vise od 18 stepeni.

Ako zanemarimo zdravstvene tegobe hronicnih bolesnika, topli dani prijaju mnogima. ,,Konacno dozivesmo leto ove godine'', kazu Sjenicani. Posledice suse medjutim, najvise ce pogoditi poljoprivrednike, a farmeri, koji nemaju rezerve sena, vec razmisljaju o smanjenju stocnog fonda, jer je, zbog suse, drugi otkos izostao.Prema meteorolo

skim podacima, u prvoj polovini juna palo je 62 litra kise po metru kvadratnom, a nakon toga je nastupio susni period. U julu je palo svega 19,6 litara kise, sto je daleko ispod proseka. Kolicina padavina u avgustu od 55 litara po kvadratnom metru je blizu proseka, ali je raspored padavina bio vrlo nepovoljan. Padavine su zabelezene jedino cetvrtog i dvadesetisedmog avgusta.

Klimatska karakteristika sjenickog kraja su velika temperaturna odstupanja. U toku samo jednog dana, temperaturna kolebanja dostizu i do 25 stepeni, pa ma koliko dani bili vreli, noci su sveze. Temperaturna amplituda na godisnjem nivou iznosi cak 74 stepena, sto predstavlja rekord u Srbiji, nekadasnjoj Jugoslaviji, pa i sire.

Facebook komentari
Čitaj još:  Video nadzor u Tehnickoj skoli

Leave a Reply