Prostorni plan za Sjenicu

Arhiva vijesti 2007
Sjenica je jedna od prvih opstina u Srbiji za koju je izradjen prostorni plan. Ovih dana u sali Skupstine opstine Sjenica odrzana je javna rasprava i prezentacija Strategije razvoja, uredjenja i koriscenja prostora ove opstine. Prezentaciji su prisustvovali i u javnoj raspravi, svojim predlozima, primedbama i pohvalama, ucestvovali predstavnici vlasti, javnih i privatnih preduzeca i gradjani Sjenice.

Strategija prostornog plana nudi opredeljenja za koriscenje, organizaciju i unapredjenje prostora, kao i osnovne pravce ekonomskog i socijalnog razvoja opstine, koji ce biti razradjeni u drugoj fazi, odnosno u predlogu planskog dokumenta. Radnu verziju Strategije, prema Odluci SO-e Sjenica iz decembra 2003.godine, izradio je Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija. ,,Po pitanju mreze naselja, ne samo opstinskog centra Sjenice, vec i sekundarnog naselja Duga Poljana, perifernih i turistickih centara i slicno, Strategija je osnov, odnosno prvi deo prostornog plana. Mi smo izdvojili skijalista Jadovnik, Ozren sa Caricinom, prostor sjenickog jezera, koji treba zastititi, ali i turisticki iskoristiti, kao i ostale prelepe predele koji ovde postoje. Stanovnistvo na ovom podrucju moze se zadrzati ukoliko se bude radilo na unapredjenju poljoprivrede i turizma. Potrebno je zastititi dragocene resurse vode. A jako je vazno lobirati, da se sjenicki aerodrom otvori za civilne potrebe sto bi fantasticno promenilo poziciju na bolje za citav ovaj region a ne samo za Sjenicu'', rekla je, ispred ekspertskog tima obradjivaca Strategije za Sjenicu, arhitekta dr Marija Maksin.Mre

za prostornog plana za Sjenicu, izradjena je na osnovu elemenata iz Strategije odrzivog razvoja za opstine: Novi Pazar, Sjenica i Tutin. Glavni arhitekta opstine Novi Pazar Fahro Zatric je sastanak u Sjenici ocenio vrlo uspesnim. On je istakao da su opstine za koje je izradjen ovakav dokument u velikoj prednosti, jer u njemu su sadrzane najopstije smernice buduceg razvoja jednog kraja.

,,Skupstina je donela ovakvu Odluku cisto iz prakticnih razloga, zato sto se buduci razvoj zasniva na projektima, i ako nemamo Strategiju, nemoguce je postici odredjeni stepen razvoja opstine u svim segmentima. Na osnovu onoga sto smo danas culi, mislim da je radna verzija dokumenta dosta dobro uradjena, i da ce uz odredjene dopune, posluziti kao dobar osnov buduceg razvoja Sjenice'', rekao je predsednik Skupstine opstine Sjenica Fahrudin Fijuljanin.

Facebook komentari
Čitaj još:  Redovna i vanredna sednica SO Sjenica

Leave a Reply