Radoslav Rade Rakonjac Sjenica

Nezadovoljni privatizacijom društvenih preduzeća u Sjenici

Arhiva vijesti 2007, Opstina Sjenica, Sjenica vesti

Udruženje manjinskih akcionara (UMA) Srbije, na čelu sa predsednikom Brankom Dragašem, u junu 2005.godine, osnovalo je Regionalnu kancelariju UMA sa sedištem u Sjenici za opštine: Sjenica, Novi Pazar, Tutin i Raška. Od decembra prošle godine, u Sjenici je formiran i ogranak sindikata ,,Solidarnost – Novi sindikat”, koji svoje aktivnosti realizuje u saradnji sa Udruzenjem manjinskih akcionara. Njihov zajednicki zadatak je ostvarivanje radnickih i sindikalnih prava u toku privatizacije, za koju smatraju da je nepravedno izvrsena u svim preduzecima u Sjenici.

Od osam drustvenih preduzeca: Borici, Napredak, Vesna, Raska, Pester, Autotransport, Novogradnja i Trgovacko preduzece ,,Sjenica”, nije privatizovano jedino TPP ,,Sjenica”, a ni jedan radnik iz Sjenice do sada nije ostvario pravo na akcije. Koordintor regionalne kancelarije UMA Azim Muhovic kaze da su najaktivnije kancelarije u Novom Pazaru i Sjenici. UMA u Sjenici trenutno broji oko 1500 clanova, a medju njima su najbrojniji radnici Vesne koji, kako kaze Muhovic, imaju pravo na 15% akcija. ,,Nas najveci uspeh je – kaze Muhovic – edukacija gradjana o tome sta su akcije i kako se sticu u drustvenim i javnim preduzecima.

Jer, radnici su nakon privatizacije ostali na ulici, potpuno neinformisani o nacinima i mogucnostima ostvarivanja svojih prava. Mi smo dosta ucinili i u smislu dopisa prema drzavnim institucijama, ministarstvima, Agenciji za privatizaciju, pravosudnim organima. Na taj nacin smo ih informisali o katastrofalnom stanju u sjenickoj privredi.” Muhovic tvrdi da se zaobilazi i ne postuje Ugovor o privatizaciji, da se otudjuje imovina i da se na taj nacin gube i akcije i kapitalna vrednost firmi. Pored aktivnosti u smislu zastite interesa i prava radnika i penzionera, UMA je, kao nevladina organizacija, registrovana i za procenu vrednosti kapitala firmi u toku i nakon privatizacije. ,,Za Trgovacko preduzece je izvrsena procena kapitala, ali radnici o tome nisu informisani. Posto ni nama ti podaci, od strane subjekta preduzeca, nisu dati na uvid, mi cemo se direktno obratiti Agenciji za privatizaciju”, istice Muhovic.




Slicne stavove po pitanju privatizacije sjenickih firmi izneo je i, potpredsednik sindikata ,,Solidarnost – Novi sindikat”, Rade Rakonjac iz Sjenice. On je rekao da je ovaj sindikat jedna nova organizacija, formirana sa ciljem da se, vodjenjem iskrene politike prema zaposlenim radnicima, popravi rejting dosadasnjih sindikata.

Čitaj još:  Prošireni smeštajni kapaciteti za azilante

,,Sindikat ,,Silidarnost-Novi sindikat”, najvise aktivnosti ima u zapadnoj Srbiji, a najvece uspehe postize u Vojvodini. Na nivou opstine, ovo je prva sindikalna organizacija u Sjenici. Ovde radimo u kooperaciji sa Udruzenjem manjinskih akcionara i borimo se za slicna pitanja, odnosno prava radnika. Konkretno u Poljoprivredni-industrijskom kombinatu ,,Pester”, formirali smo mesni odbor sindikata i iz cuga uclanili 110 radnika. Pokusavamo da nateramo vecinskog vlasnika da ispuni zakonske obaveze iz Ugovora o kupoprodaji, i da na neki nacin spasimo poslednju poljoprivrednu firmu u ovom regionu”, kaze za nas sajt Rade Rakonjac potpredsednik novog sindikata u Srbiji, isticuci da je, izmedju ostalih, i u ovom preduzecu izvrsena nepravedna privatizacija, a da lokalne vlasti ne ulazu dovoljno napora da ublaze posledice.

Čitaj još:  Zvanično izdata međunarodna potera za bračnim parom

Rakonjac predloze da se, u lokalnim medijima, odrzi okrugli sto sa najodgovornijim predstavnicima vlasti, sindikata, akcionara i privrednim predstavnicima. Da se na takvom sastanku zajednicki sagleda stanje, i postigne dogovor o aktivnostima, kojima bi se sprecilo dalje privredno propadanje Sjenice. ,,Ja ne znam apsolutno sa cime ce politicari u predstojecoj kampanji izaci pred narod, i cime ce se pohvaliti da su uradili unazad ove cetiri godine”, zakljucuje Rakonjac.

Facebook komentari

Leave a Reply